Pepita Carpena adıyla tanınan Josefa Carpena-Amat, 19 Aralık 1919’da Barselona’da doğar. Altı kardeştirler, ikisi küçükken ölür. Pepita 12 yaşında çalışmaya başlar.

Babası anarko-sendikalist Confederation Nacional del Trabajo (CNT) üyesidir, o da gençlik örgütlenmesine katılıp iştahla anarşist klasikleri okumaya başlar. 14 yaşında İspanya devrimine CNT saflarında katılır. 16 yaşındayken anarşist Durruti’nin grubuyla çalışmayı çok ister fakat kendisine “arka tarafta daha faydalı olacağı” söylenir. 1937’de anarşist feminist hareket Mujeres Libres’e (Özgür Kadınlar) katılır, daha sonra da propaganda sekreteri olur. Mücadeledeki erkeklerle gerçek eşitlik için kavgaya başlar. Cepheye el bombası imal eden bir fabrikada çalışırken bir yandan da işçi kadınlarla anarko-feminist tartışmalar organize eder. Pepita’ya göre işçi kadınlar; “maço gelenekleri sona erdirmek istiyorlardı. Mücadele alışkanlığı olmayanların bile çok iyi tanımlanmış fikirleri vardı ve ne istediklerini biliyorlardı”.

1939’da Franko rejimi yüzünden soğuk kış şartlarında ülkeden sürülen birçok devrimci gibi İspanya’yı terk etmek zorunda kalır. Pepita ülkeden kaçışı esnasında kadın dayanışmasının hayatını kurtardığını yazmıştır.

Bütün Katalonya’yı turlamaktan yeni dönmüştür, bazen ahırlarda gecelemek zorunda kaldığı için yakalandığı uyuz hastalığı nedeniyle yüksek ateşten yarı baygın haldedir. Yakınlarıyla vedalaşıp yanına birkaç parça eşyasını almaya bile vakit yoktur. Sözleşildiği saatte ve yerde, beklediği kişiler görünmez. Mujeres Libres’ten yoldaşı Soledad Estorach, onun yokluğunu fark eder ve kendi yaşamını tehlikeye atma pahasına onu terk etmeyip yanlarına aldırır. Vardıkları köyde diğer kadın yoldaşları da tedavi için ellerinden geleni yapar ve sonunda onu bir doktora ulaştırırlar. “İçinden geçtiğimiz umutlu yaşantılardan uyanırken, birbirimizi bu duruma düşmüş halde bulmak, yıllar geçmiş olmasına rağmen asla iyileşmeyen bir yara,” diye yazar.

Pepita Carpena hayatının geri kalanını Fransa, Marsilya’da geçirir. Burada Rus devrimine katılmış anarşist Voline ile tanışır. 1992-93 yıllarında anılarını yazar: De Toda la Vida. İki kolektif çalışmaya katkıda bulunur: Mujeres Libres ve Luchadoras Libertarias. 1979’dan itibaren Uluslararası Anarşizm Çalışmaları Merkezi (CIRA) Marsilya kolunun etkinliklerine katılır, 1988-99 yılları arasında CIRA-Marsilya’nın koordinatörü olur. Anarşist yayınlara birçok makale yazar. Barselona’da katıldığı Feminizm / Post-feminizm tartışmaları 1994’te kitap olarak basılır. De Toda la Vida (1986) ve Un Autre Futur (1988-1997) gibi İspanya Devrimi üzerine çekilen belgesel filmlerde yer alır. 5 Haziran 2005’te Marsilya’da hayata veda eder.

https://libcom.org/history/articles/1919-2005-pepita-carpena

https://libcom.org/history/sisterly-solidarity-pepita-carpena

https://www.katesharpleylibrary.net/pvmdrq

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.