8 Mart’ta milyonlarca kişinin katıldığı bir feminist grev örgütleyen İspanya’daki feminist örgütler, 28 Nisan’da yapılacak erken genel seçimler için taleplerini içeren bir manifesto hazırladı. Manifesto, 11 Nisan’da, İspanya’daki en büyük dört partiye sunuldu. Manifestoya 156 örgüt imza koydu. İspanya’da feministler 2016 yılında yapılan seçimlerden sonra kadınlar lehine kimi kurumsal ilerlemeler olduğunu kabul ediyorlar. Ancak bu ilerlemenin minimum düzeyde kaldığını, yasaların kadın cinayetlerini, erkek şiddetini önlemede yetersiz kaldığını söylüyorlar. Feministlere göre gerçek eşitlik için alınması gereken çok yol var. İspanya’da kadınlar, kocalar tarafından, öldürülmeye devam ediyor, 2003 yılından 2 Nisan 2019 gününe kadar öldürülen kadın sayısı resmi olarak 990. Yılda ortalama 5.000 avro daha az ücret alıyor ve daha fazla güvencesizlik yaşıyorlar. Cinsel şiddet ve kaçakçılığa maruz kalıyorlar.

“#28Nisan’daFeministlereOyVeriyoruz” başlığıyla yayınlanan ve 10 başlık altında 83 önlem içeren taleplere geçilmeden önce feminist hareket seçim için feminist manifestoda kendini ve manifestonun arka planını açıklıyor.

“Kuşaklararası ve farklılıklarla dolu feminist hareket, İspanya’da, Arjantin’de, Brezilya’da, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Hindistan’da ve dünyanın farklı noktalarında durmadan büyüyor. 2013’te kürtaj hakkı için yapılan seferberlikten 2014’teki özgürlük trenine; 7 Kasım 2015’teki erkek şiddetine karşı yapılan ulusal yürüyüşten 2018 ve 2019 yıllarında yapılan feminist grevlere; sadece kadınlara yapılan ayrımcılığa ve şiddete karşı oluşturduğumuz bir hareket değil ayrıca emek, bakım, pension*, sağlık, eğitim, cinsellik, tüketim, sınırlar ve laiklik ile ilgili önerileri de içeren bir protesto hareketiyiz. Birlikte, diğer sosyal hareketlerle olan bağımızı güçlendiriyoruz.

2016’da yapılan seçimlerden beri, ülkemizde kadın erkek eşitliğiyle ilgili ürkek adımlar atıldı. Toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı devlet paktı (minimum haklarla) yapıldı, bütçeler arttırıldı ve belediyelerdeki eşitlikle ilgili rekabetler çözümlendi. Yine de gerçek ve yeterli bir eşitliğe ulaşabilmek için hâlâ alınması gereken çok yol var.

Bunun yanında, siyasal gerginlik, köktendincilikteki yükseliş, kazanılmış hakların elimizden alınma riski göz önüne alınınca bu seçimler kadınların çıkarlarını koruma açısından endişe veriyor. Bu yüzden aşağıda imzacı olan feminist örgütler olarak 28 Nisan 2019’daki genel seçimlerdeki adaylara ve yurttaşlara, aşağıda belirteceğimiz gerçekliği yansıtan taleplerde bulunmalarını öneriyoruz:”

Seçim için feminist manifestonun taleplerini sıraladığı 10 ana başlık ise şöyle:

  • Toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı mücadele
  • İstihdamdaki kadınlara yönelik ayrımcılığın sona ermesi/ Daha kaliteli iş ve eşitsizliği arttıran kısıtlamaların gözden geçirilmesi
  • 0-3 yaş arası çocukların kapsamlı eğitimi (evrensel, ücretsiz ve halk) ve ihtiyacı olanlara tam gün bakım hizmeti
  • Kadın erkek eşitliği için yeterli kurumsal mekanizmalar
  • Tüm sağlık politikalarının cinsiyet perspektifiyle gözden geçirilmesi, Evrensel Halk Sağlığı
  • Üretimde ve tüketimde eko-feminizm
  • Seks işçiliğinde ve kadın ticaretinde cinsel sömürüye karşı kapsamlı bir yasa onayı
  • Konut hakkı
  • Sınırlar, göçler, sığınma ve vatandaşlık/ eşitlik ve insan haklarının menşe, etnik köken, sınıf veya diğer koşullara göre ayrıcalıklar olarak görülmemesi
  • Eşitlik için eğitim

*Sosyal yardımlar için ödenen para ve emekli aylığı

Çeviri: Beste Bayhan, Bilinç Şüküroğlu

 

 

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.