Sojourner Truth 1797 yılında, New York Eyaleti’nde köle olarak doğdu. Dokuz yaşındayken bir koyun sürüsüyle birlikte 100 dolara mezatta satıldı. Komşu çiftlikten bir köle ve bir kızının da babası olan sevgilisinden ayrılmaya zorlandı, daha yaşlı bir köleyle zorla evlendirildi. 1826’da iki çocuğunu geride bırakıp en küçük kızını yanına alarak kaçtı. Kaçtıktan kısa bir süre sonra beş yaşındaki oğlunun çiftlik sahibi tarafından yasadışı olarak Alabama’daki bir adama satıldığını öğrendi. Oğlunu geri almak için açtığı davayı kazandı, ki bu dava siyah bir kadının beyaz bir adama karşı açtığı ve kazandığı ilk davalardandır.

1827’de New York Eyaleti köleleri azat ettiğinde kölelik adı olan İsabell’den vazgeçti. Kendi halkının çektiklerine tanıklık etmek için Tanrı tarafından görevlendirildiği inancıyla Sojourner Truth (Hakikat Misafiri) adını aldı. Dinleyici toplayabildiği her alanda kadın haklarıyla ilgili konuştu, kölelik karşıtı ve kürtaj hakkı taraftarı çevrelerde tanındı. Massachusetts, Worcester’da 1850 yılında düzenlenen ilk Ulusal Kadın Hakları Toplantısı’nda bulunan tek siyah kadındı. 1864’te Beyaz Saray’da Başkan Lincoln tarafından ağırlandı. 1870’te Amerika Kadın Hakları Derneği’ne katıldı ve 26 Kasım 1883’te ölene dek kadınların oy hakkı için mücadele etti.

1851’de Ohio, Akron’daki Kadın Toplantısı’nda yaptığı “Ben kadın diil miyim?” başlıklı ünlü konuşma, okuryazar olmadığı için farklı kadınlar tarafından geleceğe aktarıldı. Dolayısıyla kimliği, genellikle de beyaz olan, farklı yazıcıların inisiyatifine bağlı kaldı; onların bakış açısı ve dilsel çerçevesi içinde, bazen din vurgusu bazen öfkesi öne çıkacak şekilde temsil edildi. Öfkeyi öne çıkaran “Ben kadın diil miyim?” ifadesinin de toplantıya başkanlık etmiş olan yazar Frances Gage’in buluşu olduğuna dikkat çekilir:

“Şuradaki adam, kadınların arabaya binerken yardıma, çukurlardan geçerken kucakta taşınmaya ve her zaman en iyi yerin kendilerine ayrılmasına ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Arabaya bineceğim zaman ya da çamurlu suların üstünden atlarken bana hiç kimse yardım etmez, en iyi yeri de bana vermez! Ben kadın diil miyim? Bana bakın! Koluma bakın! Tarlayı sürdüm, ektim, sığırları ahırlara götürdüm ve hiçbir erkek bana yardım edemedi! Ben kadın diil miyim? Bir erkek kadar çalışabiliyor, bir erkek kadar yiyebiliyordum -tabii fırsat bulabilirsem- ve kamçılara bir erkek kadar dayanabiliyordum! Ben kadın diil miyim? On üç çocuk doğurdum ve çoğunun köle olarak satıldığını gördüm; annemin yasını tutarken ağladığımda beni İsa dışında kimse duymadı! Ben kadın diil miyim? (…) Beni dinlemenizi istiyorum; yaşlı Sojourner’ın söyleyecek başka şeyi yok.”

Kaynak
Sojourner Truth, “Ain’t I a Woman?”, (Ben Kadın Diil miyim?) 1851’de yaptığı konuşma. Women’s Convention, Akron, Ohio. Kadın Sağlığı Hareketinden Sesler I. Cilt içinde, Derleyenler: Barbara Seaman ve Laura Eldridge. Yayına Hazırlayan: Aksu Bora. Ayizi Kitap, 2014, s. 55-56. https://www.biography.com/activist/sojourner-truth

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.