5 Ocak’ta Gülistan Doku’nun kayboluşunun üzerinden bir sene geçmiş dolacak. Bu süreçte ailesinin, arkadaşlarının, birçok kadın örgütünün ve Gülistan Doku Adalet Komisyonları’nın bin bir çabası ve mücadelesi devam etti ve ediyor. Bir senedir durmadan soruyoruz: Gülistan Doku nerede? Sokaklarda soruyoruz, sosyal medyada soruyoruz ve her seferinde nasıl etkin bir soruşturmanın engellendiğini, kimin korunduğunu, kimin gözden çıkarıldığı, kimlerin cezalandırıldığını ve kimlerin cezalandırılmadığını bir kez daha görüyoruz.

5 Ocak’ta birçok şehirde gerçekleştirilecek eylemlerin öncesinde, Gülistan Doku Adalet Komisyonları’nın hazırladığı bu bir senelik sürece ilişkin detaylı raporun bir kısmını sizinle paylaşıyoruz. Raporun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

#GülistanDokuNerede?

4 OCAK

■ Gülistan Doku 16:00-23:00 arasında çalışmak üzere Hanımeli Pastanesi’nde işe gitti. Pastane, kaybolma olayının baş şüphelisi Zaynal Abakarov’un yaşadığı apartmanın altında.

■ Pastane sahibinin ifadesine göre Zaynal Abakarov 18.00’da pastaneye geldi. Gülistan’ı görür görmez dışarı çıktı. 20.00’da, Doku şüphelinin babasının adına kayıtlı olan telefondan arandı. Bu aramadan sonra patronuna “İşim çıktı,” diyerek pastaneden ayrıldı.

■ 20.07’de şüphelinin evine girdi. 1-1.5 saat sonra evden koşarak çıktı. Arkasından Zaynal Abakarov da çıkarak bir araca bindi.

■ 20.30-20.40 civarı polise “Burada bir genç kız, bir erkek tarafından zorla araca bindiriliyor,” ihbarı yapıldı. O genç kız Gülistan Doku idi. Bir polis, Zaynal Abakarov’un üvey babası olan polis Engin Yücel’i aradı. Onun olay yerine gelmesinden sonra Zaynal Abakarov serbest bırakıldı. Dört polis nöbetçi savcıdan talimat almadan, “Kız şikayetçi olmadı. Çocuğu serbest bıraktık,” diye tutanak tuttu. Tutanakta Gülistan Doku’nun ya da şüphelinin imzası yoktu.

■ Bu dört polisin daha sonra alınan ifadelerinde tutarsızlıklar var. İkisi Gülistan Doku’nun araca bindiğini gördüklerini, diğer ikisiyse aracın önünden yürüyerek gittiğini, aracın onu takip ettiğini söyledi. Hiçbiri şüphelinin babasının olay yerine geldiğini dile getirmedi.

■ Gülistan Doku gece geç olduğu için yurda değil, Hatice isimli öğretmeninin evine gitti. Öğretmeninin ifadesine göre ona o gün zorla araca bindirildiğini anlattı.

■ Zaynal Abakarov gece yarısı Gülistan Doku’nun, Kübra O. isimli arkadaşına, “Çok kötü şeyler oldu. Gülistan’ı arar mısın?” diye mesaj attı.

■ Gülistan Doku, 00.30’da Zaynal Abakarov’a “Korkuyorum,” diye mesaj attı.

5 OCAK

■ Zaynal Abakarov 11.00’da Gülistan Doku’yu arayarak kendi çalıştığı kafeye çağırdı. 11.07’de Gülistan Doku kafeye gitti, içeride dört dakika kaldı. Orayı terk etmek istediğinde Zaynal Abakarov tarafından durduruldu. Kamera kayıtlarında Zaynal Abakarov’un Gülistan Doku’ya bağırdığı, üstüne yürüdüğü görülüyor. Sonrasında Gülistan Doku yolun karşısına geçip dolmuş durağında beklemeye başladı. Zaynal Abakarov, Gülistan Doku’nun gitmediğini görünce onu aradı. Gülistan Doku daha sonra üniversite aracına bindi.

■ 12.21’de Gülistan Doku’nun sinyal bilgileri kesildi ama 12.23’te Dinar Köprüsü’nden geçen bir aracın güvenlik kamerasına takıldı. 12.25’de Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel görev yaptığı Emniyet Müdürlüğü, “Köprüden düşen bir nesne var,” diye bir tutanak tuttu.

■ Gülistan Doku’nun arkadaşı Kübra O. şüphelinin gece attığı mesajı görünce Zaynal Abakarov’u aradı ve Gülistan Doku’yu sordu, “Sonra anlatırım,” yanıtını aldı. Gülistan Doku’nun gece yurda gitmediğini bilen arkadaşları onu aramak için seferber oldu. Zaynal Abakarov 12.00-19.00 arası Gülistan Doku’nun arkadaşlarının telefonlarına çıkmadı. Ancak 17.00 sularında Gülistan Doku’nun bir arkadaşına, “Dün gece başıma bela oldu. Artistlik yapmaya başladı. Ondan insan gibi ayrılacaktım. Dün gece evde büyük kavga çıktı. Annemin bütün planları bozuluyordu. Babam çok sinirlendi,” diye mesaj attı.

■ Zaynal Abakarov’un 08.00’dan 16.00’a kadar görüntüleri var. Fakat 16.00-19.00 arası ne yaptığına dair bir bilgi veya belge yok. Baz istasyonu verileri sayesinde telefonu açık olduğu halde aramalara çıkmadığı tespit edildi. Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel’in de bir gün önceki HTS (telefon üzerinden sağlanan iletişim trafiği) kayıtlarına bakıldığında sayfalarca veri görülüyor ama o da o gün sadece birkaç kişinin telefonuna çıkıyor.

■ Tunceli Emniyeti 12.25’de, “Köprüden düşen bir nesne var,” diye tutanak tutunca başsavcılık, köprüdeki araştırmalarını 11.00-13.30 saatleri arasıyla sınırlandırdı. Bu zaman diliminde köprüden geçen 200 kişiyi dinlediler. Başsavcılık, emniyete kameralara bakılıp 5 Ocak’ta Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel’in 08.00-00.00 arasında ne yaptığına ilişkin bilgi verilmesi talimatını verdi. Tunceli Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir polis Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel’i aradı, “Hiç dışarı çıktın mı?” diye sordu, Engin Yücel “Hayır” deyince, “Evdeydi. Kamera evin önünü görmüyor, çıktıysa da bilemeyiz,” şeklinde tutanak yazdı. Fakat polisler, 4 Ocak gecesi Gülistan Doku’nun Zaynal Abakarov’un ailesi ile yaşadığı eve girdiğini, daha sonra Zaynal Abakarov’un evden çıkıp aracına bindiğini ve Gülistan Doku’nun da arkasından gittiğini evin önünü gören kameralardan öğrenmişti.

■ 5 Ocak’ta Zaynal Abakarov’un Gülistan Doku kafeye gitmeden hemen önce iki kadınla konuştuğu kamera kayıtlarında görülüyor. Bu iki kadının ifadeleri alınmadı.

■ Dosyada Zaynal Abakarov’un, üvey babası Engin Yücel adına kayıtlı aracı kullandığı bilgisi var. Başsavcı bu aracın PTS (plaka tanıma sistemi) kaydının dosyaya alınması talimatını verdi. Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel’in görev yaptığı Asayiş Şube Başsavcılığa verdiği yanıtta güvenlik kameralarının plakaya yaklaşıldığında görüntüsünü alamadıkları gerekçesiyle tespit yapılamadığını belirtti. Fakat dosyada 200 aracın PTS kayıtları var. Aracı kullanan kişilerin yüzleri dahi görülebiliyor!

■ Gülistan Doku’nun arkadaşları 23:00’da karakola gitti. Gittikleri Asayiş Şube, baş şüphelinin babasının çalıştığı birim. Arkadaşı Kübra yaptığı açıklamada, o geceyi “Hiçbir beyanımızı almadılar. Biz kavga çıkarınca gece 02.00 gibi şüpheliyi getirmek zorunda kaldılar,” diye anlattı. Ayrıca arkadaşlarından Dilek’in verdiği ifadeye, “Gülistan, ‘Kendimi Munzur’a atmaya gidiyorum’ dedi,” şeklinde bir ekleme yapılmış. Dilek böyle bir beyanının olmadığını söyledi.

6 OCAK

■ Gülistan Doku’dan haber alamayan ailesi Diyarbakır’dan Tunceli’ye gitti ve Zaynal Abarakov’dan şikayetçi oldu. Gülistan Doku’yu suda arama faaliyetleri başlatıldı.

11 OCAK

■ Munzur Üniversitesi öğrencileri, 6 gündür kayıp olan Gülistan Doku için Dersim Seyid Rıza Meydanında basın açıklaması yaptı. Kentte, özellikle polis ve uzman çavuşlar aracılığı ile taciz, tecavüz ve kadın katliamlarının artmasına tepki gösterildi. Açıklamadan sonra., “Hepimiz birer Gülistan’ız” “Dersim uyuma Gülistan’a sahip çık” sloganları ile yürüyüşe geçen öğrencilere polis saldırdı, tüm saldırılara rağmen kararlılıkla öğrenciler yürüyüşe devam etti.

■ Akşam saatlerimde Tunceli Kız Öğrenci Yurdundaki tüm kadınlar kaybedilmemek ve Gülistan’ın

bulunması için ses çıkarma eylemi yaparak bahçeye indi. Polis müdahalesine rağmen kadınlar susmadı.

12 OCAK

■ Gülistan için Munzur Üniversitesi öğrencileri Seyid Rıza Meydanında açıklama ve oturma eylemi yaptı.

13 OCAK

■ Munzur Üniversitesi öğrencileri, Gülistan Doku için rektörlüğe yürüdü ve rektörlük önünde oturma eylemi yaptı. Eyleme gençleri susturmak için gelen rektör, okuldaki tacizci ve haraç kesen hocalar sorulunca kaçarak gitti.

■ Günün sonunda tacizci hocaları soran bazı öğrenciler, kim olduğu bilinmeyen kişiler tarafından aranarak ve takip edilerek “Sesinizi çıkartırsanız sizi öldürürüz,” tehditlerine maruz kaldı.

■ Birçok kentte kadın platformları Gülistan Doku için eylem yaptı.

■ Gülistan Doku’nun ailesi Tunceli Barosu’nda açıklama yaparak sürecin bilgi kirliliği içinde ilerlediğini ve soruşturmanın etkin yürütülmesi amacıyla dosyada eksik bulunan evrakların tamamlanması için başvuruda bulunduklarını açıkladı.

20 OCAK

■ Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle mücadele ağı Dersim’de gerçekleştirdiği görüşmeler sonucu rapor yayınlayarak, “Bazı deliller toplanmadı, baş şüpheli Zaynal Abakarov korunuyor,” dedi.

26 ŞUBAT

■ Tüm Türkiye, Gülistan Doku’yu ararken, baş şüpheli Zaynal Abakarov 5 Ocak’tan 26 Şubat’a kadar onu hiç aramadı. 26 Şubat gecesi birden, “Seni çok özledim, seni çok seviyorum,” gibi mesajlar yazdı.

■ Şüphelinin telefonu ve evindeki bilgisayarlar incelenmemiş, evinde ve aracında DNA incelemesi yapılmamıştı. 26 Şubat’ta Zaynal Abakarov arkadaşına, “Telefonumu alacaklar. Sana sonra yazarım,” diye mesaj attı.

27 ŞUBAT

■ Gülistan Doku kaybolduktan tam 52 gün sonra, kamuoyunun yoğun baskısı nedeniyle, baş şüpheli Zaynal Abakarov’un telefonuna savcılık talimatı ile el konuldu.

■ Kadın örgütleri tüm kentlerden gelerek üniversite öğrencileriyle birlikte Gülistan Doku’nun arandığı köprüde Gülistan için ses verdi.

6 MART

■ İki işçi emniyete gidip, “5 Ocak, saat 16.41’de Dinar Köprüsü’nden geçtik,” diyerek, Gülistan Doku’yu tarif etti ve onun köprüden şehir yönüne doğru hareket ettiğini anlattı. Gülistan Doku’nun kayıp olduğu saatler; 16.00-19.00. Gülistan Doku’yu köprüden sadece 11.00-13.00 saatleri arasında geçenlere sordular ama asıl yoğunlaşılması gereken saat 16.41 sonrasıydı. Savcılık bu talebi kabul etmedi. Israrla intihar olgusu üzerinde durdu.

7 MART

■ Zaynal Abakarov’un babası evini taşımak istedi. Bunun üzerine Gülistan Doku’nun ablası baş şüpheli Zaynal Abakarov’un evine gitti. Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, “Gülistan öldü, siz hiçbir yere gidemezsiniz,” diyerek nakliye aracındaki eşyaları indirdi. Olay yerine gelen yetkililer ablaya eşyaların taşınmayacağı sözünü vererek evin çevresinden uzaklaştırdı.

12 MART

■ Zaynal Abakarov annesi ve üvey babasıyla birlikte, gece yarısı 03.30’da Alanya’ya taşındı.

9 NİSAN

■ Suda yapılan arama çalışmalarında Esma Kılıçaslan’ın cenazesi bulunurken, 96 gündür kayıp olan Gülistan’dan bir iz bulunamadı.

26 NİSAN

■ Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları 113. gününde köprüyü gören mobese kaydının çözümlenmesi ve Gülistan Doku’nun akıbetinin ortaya çıkması için #VideoCozulsun #GulistanBulunsun hashtag eylemi ile yetkililere çağrı yaparak TT oldu. Eylemin sonucunda yazan birkaç uzman kişi ile video çözümlemesine başladılar. Bir okyanus bilimcisi ile video belli boyutta çözümlenerek aileye iletildi.

22 TEMMUZ

■ Uzunçayır Baraj Gölü’ndeki suyun tahliye edilmesine ilişkin çalışma başlatıldı. 22 Temmuz’da Gülistan Doku’nun öğretmeninde kaldığı geceye ilişkin yeni bir ayrıntı öğrenildi. HTS (telefon iletişim trafiği) dökümü raporuna göre Gülistan Doku o gece hiç uyumamış, internete giriş yaptığı tespit edildi.

26 TEMMUZ

■ Bilirkişi raporu açıklandı. Raporda 5 Ocak günü için, “Zaynal Abakarov, Gülistan Doku’yu çalıştığı kafe önünde durdurmuş ve ihtar, ikaz veya mahiyeti gene bedensel olarak fazlaca ısrarcı şekilde, bu defa Gülistan Doku’nun önüne eğilerek bükülerek yaptığı konuşmalar dikkat çekici olup sokakta karşılaşan bir erkek ve kadının bilinen normal görüntü konuşmaları gibi olmadığı” değerlendirmesi yapıldı.

28 TEMMUZ

■ Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, baş şüpheli Zaynal Abakarov’un, Gülistan Doku’yu daha önce iki kere alıkoyduğunu söyleyerek zanlının tutuklanması için savcılığa başvurdu. Başsavcılık, Zaynal Abakarov’un tutuklanması talebini gerekçe göstermeden reddetti.

29 TEMMUZ

■ Baş şüpheli Zaynal Abakarov savcılık talimatı ile ifadeye çağrıldı. Hakkında zorla getirme kararı olmasına rağmen hala ifadesi alınmadı.

4 AĞUSTOS

■ İstanbul Ulusal Kriminal Büro yaptığı görüntü incelemesinde, “Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir,” dedi. Böylelikle intihar tezi çürütülmüş oldu.

6 AĞUSTOS

■ Sualtı aramaları sonlandırıldı, yüzey ve kıyıdaki çalışmalar sürdürüldü.

18 AĞUSTOS

■ Tunceli Valiliği bütün arama çalışmalarını durdurduğunu açıkladı. 5 Ocak’tan bu yana üç defa ifade veren Zaynal Abakarov hala serbest. Savcılık soruşturması devam ediyor.

23 AĞUSTOS

■ Gülistan Doku’nun ailesi Ankara’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile “etkin bir arama çalışması yürütülmesi” talebiyle 30 dakika süren bir görüşme yaptı. 1 hafta sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere İçişleri Bakanı Süleyman Soylu randevu ayarlayacağını iletti. Görüşme henüz yapılmadı.

24 AĞUSTOS

■ Baş şüpheli Zaynal Abakarov’un hala serbest olması ve arama çalışmalarının durdurulması üzerine Dersim Kadın Platformu öncülüğünde Seyid Rıza Meydanında eylem yapıldı. Eyleme Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da katıldı.

■ Avukat Ali Çimen basın açıklaması yaptı. “Basının ve kadınların desteği olmasa dosya çoktan kapanmıştı. Dosyayı aldığımızda, ‘intihar etmiş, yapacak şey yok’ diyerek dosyayı kapatmak üzerelerdi. Taleplerimiz reddediliyor, sürüncemede bırakılıyor,” beyanlarında bulundu.

7 EYLÜL

■ Gülistan Doku’nun ailesi etkin soruşturma ve arama çalışması yürütülmesi talebiyle Dersim Seyid Rıza Meydanında oturma eylemi başlattı. Eyleme kadın örgütleri ve gençlik örgütleri de destek verdi. Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları, İstanbul’dan bir heyetle Dersim’e gelerek eyleme dahil oldu.

■ Aile oturma eylemine başladıktan bir süre sonra Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku ve ablası Aygül Doku gözaltına alındı.

■ Gözaltından bir saat sonra çıkan Gülistan Doku’nun ailesi tekrar Seyid Rıza Meydanına gelerek gece saat 12.00’a kadar oturma eylemine devam etti.

8 EYLÜL

■ Oturma eyleminin 2. gününde Dersim Kadın Platformunun açıklamasından sonra oturma eylemi yapıldı.

■ Gülistan Doku için Adalet Komisyonlarının çağrısıyla, İzmir, İstanbul, Dersim, Eskişehir, Adana, Mersin başta olmak üzere birçok kentte oturma eylemi ve ailenin gözaltına alınması nedeni ile protesto açıklamaları gerçekleştirildi.

■ Oturma eylemi ailenin valilikle görüşmesi ve taleplerini iletmesi sonucu ailenin kararı ile bitirildi.

14 EYLÜL

■ Gülistan Doku’nun Avukatı Ali Çimen hakkında, “Soruşturmanın gizliliğini ihlal etme” gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

23 EKİM

■ Baş şüpheli Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel’in evinin taşınmasına engel olduğu gerekçesi ile abla Aygül Doku ifadeye çağrıldı.

24 EKİM

■ Gülistan Doku’yu suda arama çalışmaları 3. kez başlatıldı.

22 KASIM

■ Baş şüpheli Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel’in evinin taşınmasını engellemeye çalıştığı gün kırılan süpürge makinesi bahane edilerek Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku’ya, “mala zarar vermek” gerekçesiyle 50.000 TL para cezası kesildi.

23 KASIM

■ Yetkililer barajın yüzde 100’ünün arandığını ve Gülistan Doku’yu bulamadıklarını açıklayarak, arama çalışmalarını sonlandırdı.

30 KASIM

■ Yapılan hashtag eyleminin de etkisiyle soruşturmada algı oluşturmaya çalıştığı için baş şüpheli Zaynal Abakarov’un üvey babası Engin Yücel, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açığa alındı.

6 ARALIK

■ Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku yaptığı açıklamada, eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel tarafından gönderildiğini söyleyen valilik çalışanı Ferhat Güven ve Tunceli İşkur Müdürü Özdemir Aktaş tarafından 5 Mayıs 2020 tarihinde tehdit edildiğini açıkladı.

22 ARALIK

■ Dersim Kadın Platformu, 5 Ocak’ta sokakta olacağını ve tüm kadınların Gülistan Doku’yu sormasını isteyerek kadın platformlarına o gün sokağa çıkma çağrısı yaptı.

29 ARALIK

■ Gülistan Doku için Adalet Komisyonları, “5 Ocak’ta sokak sokak Gülistan’ı soracağız, 1 yıldır Gülistan Doku Nerede” çağrısı ile 5 Ocak’ta yapılacak eylemlerin takvimini açıkladı. Birçok kadın örgütü, sanatçı, aydın ve vekillerden 5 Ocak’ta sokakta, eylem alanlarında olacaklarına dair videolu destek geldi.

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.