14 Haziran 1928 tarihinde hayatını kaybeden Emmeline Pankhurst’ten günümüze kalan fotoğraflara baktığımızda, polisler tarafından gözaltına alınırken, bir arabanın tepesinde ya da bir kürsüde kadın-erkek topluluğa konuşurken, elinde dövizle eylem yaparken çekilmiş fotoğraflarına rastlıyoruz.

14 Temmuz 1858’de İngiltere Manchester’da doğan Emmeline Pankhurst, 14 yaşında feministleşen, evlilik ve doğurduğu beş çocuğa rağmen hayatının merkezine mücadeleyi koyan, kızları Sylvia ve Christabel’le omuz omuza mücadele eden ve onlarla beraber örgüt oluşturan bir kadın. Emmeline, kadınların oy hakkı için yaptığı radikal eylemler, bombalamalar ve yangınlar sonucunda birçok kez gözaltına alınıyor, polise tükürerek, tokat atarak direniyor, tutuklanıyor, cezaevinde ölümüne açlık grevi yapıyor.

22 Mayıs 1914 tarihinde ise, Birleşik Krallık hükümdarı V. George’a dilekçe vermeye çalışırken Buckingham Sarayı önünde emniyet müdürü Rolfe’nin Emmeline’i gözaltına alırken çektiği fotoğraf, aynı gün Londra’daki birçok gazetede manşet ve kadın hareketlerinin “görsel” ilk fotoğrafı oluyor.

Çocukları büyüyünce Emmeline de zaten hiç ara vermediği mücadelesini başka bir boyuta taşımaya karar veriyor. 1903 yılında kızı ve dört kadın arkadaşı ile birlikte radikal bir kadın hareketi olan ‘Kadınların Sosyal ve Politik Birliği’ni (WSPU) kuruyor. Birlik öncelikle kadınların oy hakkını savunduğu için, içinde yer alan kadınlar oy kullanma hakkı anlamına gelen “Suffrage” dolayısıyla “Süfrajet” olarak isimlendiriliyor.

Kadınların Sosyal ve Politik Birliği tarafından 21 Haziran 1908 tarihinde meşhur Hyde Park’ta gerçekleştirilen mitinge yaklaşık 250 bin kadın katılıyor.

1918’de, 30 yaşın üstünde, vergi ödeyen ve asgari geliri olan kadınlar seçme hakkını elde ediyorlar.  Aynı sene parlamento seçimlerinde 21 yaşın üstündeki kadınlar ilk kez aday olma hakkına sahip oluyorlar. Meclis 29 Mart 1928’te tüm kadınlara oy hakkını yasalaştırıyor. Emmeline aynı yıl, 14 Haziran 1928 günü yaşama veda ediyor.

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.