1963 yılında, ABD ve Sovyetler Birliği arasında imzalanan nükleer silahların test edilmesini kısmen yasaklayan anlaşmanın yürürlüğe girmesini sağlayan en önemli etken olarak anılan Women’s Strike for Peace / Kadınlar Barış için Grevde (WSP) 1960 tarihinde kuruldu.

WSP  ‘Hükümetin tüm atom silah testlerini yasaklamasını, bütün atom silahlarını uluslararası bir ajansın kontrolü altında olmak için iyi niyetle müzakere etmesini, dünya çapındaki silahsızlanma yönünde somut adımlar atmasını, savaşa değil barışa bütçe ayırmasını’ istiyordu.

1 Kasım 1961 tarihinde WSP, ardı ardına yapılan nükleer silah testlerine karşı Amerikan kadınlarını bir günlüğüne yaptıkları tüm işleri bırakmaya çağırdı.  Yaşam ve özgürlük için grev duyurusu kadından kadına, telefon yoluyla ya da okul ve kilise gruplarıyla yapıldı. Grev günü geldiğinde 50.000 kadın mutfaklarından çıkıp greve katıldı, 800’ü Beyaz Saray’da grev gözcülüğü yaptı.

Grup, farklı siyasi geçmişlerden gelen kadınlardan oluşuyordu. Orta sınıf, beyaz ve çocuklu ev kadınlarıydı çoğunluğu. Annelik üzerinden savaş karşıtlıklarını dile getirirken çocuklarının geleceklerini ve can güvenliğini öncelikli olarak dile getirdiler. Annelik kimliğine sahip çıkarak siyasal bir hareket inşa eden WSP’den kadınlar bir yandan da hayatlarını değiştirdiler.

Bu bir günlük eylemden sonra WSP, Soğuk Savaşın en önemli ve etkili toplumsal hareket gruplarından biri oldu. Benzersiz yetenekli bir kadın topluluğuna dayanan WSP, yaratıcı protestoları, aktivistlerinin mizahı, yapılandırılmamış ve gevşek koordinasyonu ile dikkat çekti ve kalabalıklaştı.

60’lı yıllarda WSP, ülke çapında yüzü aşkın şehirde gevşek şekilde örgütlenmiş bir ağdan oluşuyordu.

90’lı yılların ikinci yarısına kadar faaliyetlerini sürdüren WSP üyesi kadınlar, Vietnam Savaşı’nın ilk muhalifleri oldular, kadın kurtuluş hareketinin doğuşuna katıldılar ve hayatları boyunca nükleer silahların sarsılmaz muhalifleri olarak kaldılar.

https://protestmovement-sac.weebly.com/women-strike-for-peace.html

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.