4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren 743 sayılı Medeni Kanun’un 159. maddesi, evli bir kadının ancak koca izniyle bir iş ve sanatla iştigal edebileceğine hükmediyordu. Kocanın izin vermemesi halinde kadın mahkemeye başvurabiliyor, mahkeme kadının çalışmasının aile birliğine zarar vermediğine ikna olursa çalışma iznini veriyordu.

İzmir’de, kocasının izniyle turistik yerlerde çalışan bir kadın halk türküleri sanatçısının hukuki girişimiyle konuyu gündeme taşıdı. Kadın, kocanın kendisini istismar ettiği gerekçesiyle boşanma davası açınca; koca da hemen kadına verdiği çalışma iznini iptal etti.

Bunun üzerine kadın, 14 Nisan 1990 tarihinde hem mahkemeden çalışma iznini almak hem de koca iznini zorunlu kılan 159. maddenin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı. Dava dilekçesinde bu madde ile erkeğe ayrıcalık tanındığını, cinsiyeti dolayısıyla kadının kocaya köle yapıldığını ileri sürdü. İzmir 4. Sulh Hukuk Mahkemesi, bu savların ciddi olduğu kanısına vararak Medeni Kanun’un 159. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

159. maddenin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi üzerine, İstanbul’daki feminist kadınlar Ağustos 1990’da bir imza kampanyası başlattılar. 23-24-25 Ağustos tarihlerinde Ortaköy, Salacak ve Moda’da stant açılarak imza toplandı ve toplam 5000 bildiri dağıtıldı. Toplanan 2500 imzalı dilekçe 16 Eylül 1990 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi.

Anayasa Mahkemesi bu başvuruyu değerlendirdi ve 29 Kasım 1990 tarihinde 159. maddeyi iptal etti.

 

 

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.