1986 yılında seks işçiliği yapan bir kadın, dört erkek tarafından kaçırılmış ve tecavüze uğramıştı. Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün mahkemeye tecavüze uğrayan kadının fuhşu meslek edinen bir kadın olduğunu bildirmesi üzerine öngörülen cezanın TCK 438. madde gereği 2/3 oranına kadar indirilmesi gündeme geldi. Antalya Ağır Ceza Hakimi TCK’nın 438. maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuru, tamamı erkeklerden oluşan Anayasa Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla bir fahişe ile iffetli bir kadının aynı kefeye konamayacağı gerekçesiyle 12.1.1989 tarihinde reddedildi.

Anayasa Mahkemesinin iptal istemini reddi gerekçeleriyle yayınlandıktan ve gazetelere haber olduktan sonra, kadın örgütleri, hukukçular, İnsan Hakları Derneği, vesikalı seks işçileri bu kararı protesto ettiler.

Türkiye’nin her tarafından kadınlardan Anayasa Mahkemesi kararına tepkiler yükseldi. O dönemde İstanbul’da ‘Bedenimiz bizimdir, cinsel tacize hayır’ kampanyasını sürdüren feministler, kampanyayı ‘438’e hayır’ kampanyasına evrilttiler. Çok yoğun ve etkili bir çalışma yürüttüler.

Feministlerin kampanyalarında öne çıkarılan iki konu;  fahişeliğin bir meslek olması ve iffetli-iffetsiz ayrımıydı.

Feministler, küfür olmaktan çıkarıp meslek olduğunun altını çizmek için fahişe terimini kullanmayı tercih ettiler. Dağıtılan bildirilerde, “İffetli kadını koruma gerekçesi kocaman bir erkek yalanıdır, haklı tecavüz yoktur! Erkeklerin bizi iffetli-iffetsiz diye bölmesine izin vermeyelim” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Bütün kadınları 438. maddeye karşı birleşmeye çağıran feministler, konuyla ilgili bir dizi etkinlik-eylem düzenlediler. Karaköy’de genelevlerin bulunduğu Zürafa Sokak’a girildi, basın açıklaması yapıldı. Bildiriler dağıtıldı ve 18 Şubat 1990’da Üsküdar’dan başlayıp Bağlarbaşı’nda biten bir yürüyüş yapıldı.

Bitmeyen gösteriler ve kadınların haklı direnişiyle Sosyal Demokrat Parti ve Anavatan partisi 438. maddenin iptali için bir önerge hazırladı. Kasım 1990’da madde 438 kaldırıldı. Toplumun her kesiminden tepki gelmesi önemliydi. Ancak 438’in kaldırılmasında feministlerin mücadelesi belirleyici oldu denilebilir.

http://bianet.org/kadin/siyaset/66-ilk-yasal-kazanim

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.